پیش از راهاندازی سرویس SNMP در سوئیچهای Cisco Small Business به معرفی پروتکل SNMP میپردازیم. پروتکل SNMP یا Simple Network Management Protocol در بحث مدیریت شبکه برای مانیتورینگ شبکه به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. SNMPدادههای مدیریتی را به صورت متغیرهایی بیان میکند که به صورت سلسله مراتبی روی سیستمهای تحت نظارت تعریف شدهاند. فایل حاوی این متغیرها را (MIB (Management Information Base مینامند که وضعیت و تنظیمات سیستم را بیان میکند. بسیاری از نرمافزارها و دستگاههای استاندارد امروزی به SNMP مجهز هستند و همراه آنها فایل MIB هم ارائه میشود.
سه نسخه از SNMP توسعه داده شده است:
- SNMP v1
- SNMP v2c
- SNMP v3
شبکهای که توسط SNMP مدیریت میشود شامل ۳ جزء اصلی است:
- Managed Device (دستگاه تحت مدیریت)ش
- Agent
- NMS (Network Management Station)
دستگاه تحت مدیریت، گرهای در شبکه است که واسط SNMP را پیادهسازی کرده و اجازه خواندن (Read-only) یا خواندن/نوشتن (Read/Write) اطلاعات و تنظیمات را به گره NMS میدهد. دستگاه تحت مدیریت میتواند هر نوع دستگاهی باشد مانند روتر، سوئیچ، مودم، تلفن IP، پرینتر و …
Agent نرمافزاری است که روی دستگاههای تحت مدیریت اجرا میشود و اطلاعات مدیریتی را در اختیار دارد. Agent این اطلاعات را به فرم SNMP ترجمه میکند. همچنین Agent میتواند بستههای SNMP را به تنظیمات دستگاه تبدیل کند.
NMSها برنامههایی را برای نظارت و کنترل دستگاههای تحت مدیریت اجرا میکنند. NMSها نیاز به حجم بالایی از توان پردازشی و حافظه دارند. میتوان از یک و یا تعداد بیشتری NMS در شبکه بهره برد.
نکته: SNMP در لایهی Application در پشتهی پروتکلی شبکه کار میکند و از UDP برای ارسال بستههایش استفاده میکند. Agent درخواستها را روی پورت ۱۶۱ و NMS هم Notificationها را روی پورت ۱۶۲ دریافت میکنند.
اگر شما برای ارتباط با سوئیچ Cisco Small Business خود از رابط کاربری وب استفاده میکنید، مراحل زیر چگونگی فعالسازی سرویس SNMP را در سوئیچهای Cisco Small Business نشان میدهد.
مراحل زیر برای سوئیچهای سری SG200 ،SG300 ،SG500 و SG500X قابل اجرا است.
۱ـ با استفاده از رابط کاربری وب دستگاه به آن متصل میشویم.
۲ـ از منوی سمت چپ گزینه SNMP را انتخاب میکنیم.
۳ـ بر روی Communities کلیک میکنیم.
۴ـ در بخش Communities بر روی Add کلیک میکنیم.
۵ـ در پنجرهی جدید اطلاعات خواسته شده را وارد میکنیم. در شبکه خود از IPv4 استفاده کردهایم، اگر شما از نسخهی ۶ استفاده میکنید میتوانید با استفاده از Radio Button مربوط IPv6 را انتخاب کنید. در بخش IP Address آدرس کامپیوتری که قرار است بستههای SNMP برای آن ارسال شود را وارد میکنیم. در بخش Community String یک رمز عبور برای سوئیچ تعریف میکنیم. با استفاده از این رمز عبور میتوان با سوئیچ ارتباط برقرار کرد. برای تنظیمات پایه مد Basic را انتخاب میکنیم و چون میخواهیم که فقط از سوئیچ اطلاعات دریافت کنیم در نتیجه نوع Access Mode را بر روی Read Only قرار میدهیم. در پایانApply میکنیم. لازم به ذکر است در مد پایه ما نسخههای یک و دو SNMP را داریم.
اگر تیک گزینه View Name را بزنیم میتوان یک View را انتخاب کرد. View یک نام برای مجموعهایی از subtrees MIB است که توسط کاربر تعریف میشود که در حالت پیشفرض روی Default تنظیم شده است.
برای تنظیمات بیشتر میتوانیم مد Advanced و در آن حالت یک گروه را انتخاب کنیم. با استفاده از گروه میتوان تنظیماتی مانند انتخاب نسخه SNMP، انتخاب View را انجام داد. تنظیمات گروه در SNMP > Groups انجام میشود.
۶ـ علاوه بر تنظیمات بخش SNMP نیاز است که از بخش Security سرویس SNMP را فعال کنیم. بنابراین از منوی سمت چپ گرینهی Security را انتخاب میکنیم.
۷ـ روی TCP/UDP Services کلیک میکنیم.
۸ـ در بخش سرویس SNMP را فعال میکنیم و Apply را میزنیم تا تنظیمات اعمال گردد.
۹ـ در پایان با زدن دکمه Save تنظیمات جدید را ذخیره میکنیم.
مراحلی که در بالا بیان شد تنظیمات مربوط به سمت Agent بود برای سمت NMS میتوان از نرمافزارهای مختلفی مانند Cacti، OpManager، Solarwinds، PRTG، Zabbix بهره برد.